Jdi na obsah Jdi na menu
 


2020 jaro, lokomotiva DH35, nový přírůstek

V lednu 2020 přibyla do skanzenu Solvayovy lomy lokomotiva DH35.0  výrobního čísla 11.  S lokomotivou se počítá pro občasný  provoz s osobními vozy, nebude považována za exponát muzea. Pro praktický provoz bylo možno tedy přistoupit k některým úpravám a ,,modernizaci". 

V první řadě byly odstraněny všechny součásti systému skrápění výfukových plynů vodou. Toto zařízení je zapotřebí v provozu s nebezpečím výbuchu v uhelných dolech. Závady na tomto systému bývají častým zdrojem poruch. Ve skanzenu jezdí lokomotiva na povrchu. 

Jako další bylo změněno napájení místo 12 V  je nově 24 V. To bylo hlavně z důvodu osazení nového elektrického startéru. Původně byla lokomotiva vybavena nepraktickým vzduchovým startérem s malou zásobou vzduchu. Nový je také alternátor a dostatečně dimenzované akumulátory, které byly osazeny do prostotu bývalé vodní nádrže. Světelný okruh zůstal až na výměnu žárovek na 24 V původní.

Dále vyčistění totálně zanesených chladičů vody (jsou dva) , repase a vyčistění palivového systému, oprava kompresoru (původní vzduchová houkačka zůstala nadále zachována). Jako aktuální se ukázalo také přetěsnění mnoha spojů hydraulického ovládání. 

Od května 2020 je lokomotiva provozní a je možno se s ní setkat při jízdách pro veřejnost.